Logo uitkijkpost.nl
Meetstation in de duinen.
Meetstation in de duinen. (Foto: Hans Huisman)
Regio

Droogte in de duinen wordt gemeten met...een stokje

Het mooie, droge en standvastige zomerweer van de maand juni heeft ook een keerzijde: het is kurkdroog in de natuur. Daarmee neemt ook het risico op natuurbranden toe. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord houdt dit nauwlettend in de gaten. Zij maken daarbij gebruik van iets bijzonders, namelijk een stokje.

Het meetstation in de duinen meet reguliere zaken als temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid, maar heeft nog een extra functie. Hij meet ook de droogte in de natuur. Onderaan zit een houten stokje waarvan het gewicht continue gewogen wordt. Hoe lichter hij is, hoe droger want nat hout is zwaarder. De werking wordt uitgelegd op omroepzeeland.nl.

Op basis van deze metingen wordt een bepaalde indexwaarde berekend. Die geeft het actuele risico aan of een natuurbrand zich snel kan uitbreiden. De indexwaarden worden dagelijks gevolgd door een getrainde medewerker van de veiligheidsregio en gecombineerd met bijvoorbeeld de meteogegevens van KNMI en Buienradar, informatie van natuurbeheerders, informatie van brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarneming. Op basis van al deze gegevens wordt de fase voor de veiligheidsregio bepaald.

Er worden 2 fases onderscheiden, namelijk fase 1 en 2, om het risico op een natuurbrand weer te geven. Voorheen werd dit gedaan in 5 kleuren (lichtgroen, groen, geel, oranje en rood). Daar is men van afgestapt omdat dit te verwarrend zou zijn en mensen het gevoel zou geven dat het niet veilig is om bij een verhoogd risico op natuurbranden te genieten van de natuur. Fase 1 betekent een 'regulier risico' en fase 2 betekent 'extra alert'. In Castricum is op 1 juli fase 2 van kracht gegaan. 

Kijk voor de actuele fase van natuurbrandrisico op: www.natuurbrandrisico.nl.

Voor meer informatie over het afschaffen van de kleurencodes, zie: http://www.landschapnoordholland.nl/nieuws/5-kleuren-van-natuurbrandcodes-terug-naar-2-fases 
Voor meer informatie over de 2 fases en wat ze voor u betekenen, zie: http://www.natuurbrandrisico.nl/uitleg-fases.html.

Bronnen: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, omroepzeeland.nl, landschapnoordholland.nl, natuurbrandrisico.nl en brandweer Castricum op Facebook.

Meer berichten