Maarten Nijman
Maarten Nijman Foto: Aangeleverd

Aaltje en Transition Town bij LAAN

Algemeen Castricum

Het lijken twee uitersten en misschien zijn ze dat ook wel. Aaltje van Wieringen, 84 jaar, leest zaterdagmiddag 21 april haar eigen kinderboeken voor en Transition Town Castricum, ongeveer 6 jaar oud, laat de mensen zondagmiddag 22 april zelf nadenken in kleine workshops bij Boekhandel LAAN.

Aaltje van Wieringen -tekst Aarth Toth

Twintig jaar geleden las Aaltje van Wieringen haar dichtbundels voor in de toenmalige Bruna boekwinkel van Hans Laan in Beverwijk. De intussen 84-jarige Aaltje, die al vijftig jaar in Castricum woont, schreef in haar schrijversloopbaan al vier gedichtenbundels, twee verhalen voor volwassenen en het derde kinderboek is al bijna klaar. Aaltje gaf ook 25 jaar schilderles in Egmond en doet dat nu ook nog thuis. Ze werkt vooral graag met kinderen. Die houden haar jong. Ze is pleitbezorger van het lezen van boeken door kinderen, mede om hun eigen fantasiewereld goed te ontwikkelen en de taal te leren beheersen. "Dat gebeurt immers niet via computerspelletjes en smartphoneverslaving", zegt Aaltje.

Ze schreef achtereenvolgens de kinderboeken 'De vrienden van de Wilgenhut' met illustraties van Julia Constant en 'Verhip, daar is Pip!', waarvan Aaltje zelf de illustraties verzorgde. De verhalen zijn deels ontleend aan gebeurtenissen uit haar jeugd, met een vrolijk en opvoedend thema. 'Vrienden van de Wilgenhut' gaat over vriendschap, waarbij naar voren komt dat het wel eens moeilijk is om vrienden te blijven. Vriendschap, waar je soms veel moeite voor moet doen, is veel waard. Het boekje 'Verhip, daar is Pip!' speelt zich in de huidige tijd af met skateboards, ballen en rolschaatsen en is rijk geïllustreerd door Aaltje zelf. Aaltje van Wieringen houdt veel van kinderen.

Omdat haar hoofd vol verhalen zit vertelt ze graag aan kinderen van alle leeftijden. Dat doet ze ook zaterdag 21 april vanaf 15.00 uur, wanneer ze voorleest bij boekhandel Laan in de Burgemeester Mooijstraat in Castricum. Voor kinderen in alle leeftijdsgroepen de moeite waard en zelfs voor de ouders. Gratis Entree, schuif gewoon aan bij de Kinderboekenafdeling. Vind meer over haar kunst bij aaltjevanwieringen.crevado.com.

Transition Town Castricum

TT Castricum bestaat uit een netwerk van Castricummers die aan de slag zijn om hun wonen, eten, werken en leven meer duurzaam, sociaal en lokaal te maken. Ze werken met simpele oplossingen en laten zien hoe we elkaar kunnen helpen die uit te voeren. Ieders kracht, inzet, wijsheid, creativiteit en ervaring is daarbij welkom en gewenst. Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan. Piekolie, Economische crisis en klimaatverandering zijn de drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop!

Ze willen dat op een positieve manier doen, "laten zien dat je wél iets kunt doen. Dat je jouw manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk kunt maken. Dus hoe kun je je wereld verbeteren. Klimaatverandering, bijensterfte, plastic soep, een op hol geslagen economie, et cetera; we lezen en horen er allemaal over in de media. Steeds meer mensen willen er wat aan doen of zijn al aan de slag. Je deelt je ideeën voor een betere wereld graag en tegelijkertijd wil je niet belerend overkomen. Misschien ervaar je wel weerstand in je omgeving of loop je tegen bepaalde zaken aan als het gaat om duurzaamheid."

Herkenbaar? Kom dan naar de workshop Storytelling. Op zondag 22 april is er onder leiding van Maarten Nijman een workshop Storytelling – 'Wat is jouw verhaal voor een betere wereld?' Storytelling geeft u inzicht in uw eigen en andermans waarden. U krijgt handvatten om uw persoonlijke verhaal op het vlak van duurzaamheid kracht bij te zetten. Aan de hand van een aantal oefeningen gaat u zelf aan de slag met uw eigen verhaal voor een betere wereld. Ook kunt u (als u dat wilt) uw verhaal in kleine groepjes onderling delen. Leuk om eens te proberen en natuurlijk gratis deelname in en rond Laan´s Boekproeverij! Lees meer over TT Castricum, via ttcastricum.nl/.

Over Maarten Nijman

"Ik kom uit de financiële wereld waar ik sinds 1996 bij grote dienstverleners als ING, AMEV en NN heb gewerkt. Eerst als consultant, later in vaste dienst. Sinds 2004 heb ik me verder gespecialiseerd op het gebied van het verbeteren van processen met behulp van Lean Six Sigma (LSS): een verbetermethode die als doel heeft productieprocessen te optimaliseren. Voor mij blijft het verbeteren van de kwaliteit van processen altijd een prachtige bezigheid. En sinds ik in 2010 de financiële wereld heb losgelaten, wordt het breder en leuker!" "Het inzicht dat je mensen in organisaties kunt geven – dat ze anders naar hun eigen werk gaan kijken. In plaats van te zeggen: 'zo doen we het altijd al', zie je dat iedereen opeens gaat zoeken naar verbetering. En ik kwam erachter dat het mij niet zozeer om de processen gaat, maar om de mensen. Ik wil mijn kennis overdragen en zorgen dat de organisatie zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag kan." Maarten heeft sinds 2012 al ruim 550 Belts opgeleid in Lean of Lean Six Sigma (stand eind 2017) en hij wordt ook gevraagd als spreker, moderator of facilitator van workshops voor kleine of grote groepen over dit onderwerp.

Afbeelding
Ommetje Oosterbuurt met Oer-IJ gids 5 uur geleden
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 6 uur geleden
Afbeelding
Inwoners kernen Bakkum en Castricum om input gevraagd voor nieuw Integraal Verkeersplan 8 uur geleden
Moederdag en het voorjaar kan beginnen bij Kwekerij Cristian Schilder. Foto: aangeleverd
Christian Schilder in Limmen: een bloeiend begin voor Moederdagcadeaus 7 mei, 14:04
Gemaal 1879.
Gemaal 1879 werkt komende zondag 7 mei, 12:00
Afbeelding
Gratis zwemactiviteiten voor kinderen 7 mei, 10:59 1
Afbeelding
Eerbetoon lokale verzetsstrijders op straatnaamborden 6 mei, 10:38
De Schuilkerk, Beeldbank Oud-Castricum nr. 300688
Ommetje Oosterbuurt met Oer-IJ gids 5 mei, 10:00
Afbeelding
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 2 mei, 10:49
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot
Oer-IJ ommetje Akersloot 30 apr, 10:00
Deze toppers fietsen 800 kilometer in vijf dagen.
Rugby'ers CasRC stappen op fiets om geld in te zamelen voor jeugdprojecten 28 apr, 11:52
V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 26 apr, 13:37