Afbeelding
Foto: Pixabay

Hestelcafé voor mensen met psychische klachten

Human Interest Castricum

Vanaf vrijdag 6 april zal er een maandelijks herstelcafé zijn voor iedereen die worstelt met psychische klachten en herstellende is daarvan. Op de vrijdagochtend, van 11.00 tot 13.00 uur is er een gratis inloop met koffie, thee en koek. Het herstelcafé is er iedere eerste vrijdag van de maand, behalve in augustus. Alleen in mei wordt het eenmalig de tweede vrijdag van de maand. Adres is Gobatstraat 12A, de kantine van de tafeltennisvereniging.

José Hoekstra vertelt: "Wanneer je psychische klachten ervaart zoals depressie, burnout, angsten of psychose, dan overkomt dat je vaak, door allerlei omstandigheden. Vaak raak je je baan of studie kwijt en vaak ook nog veel meer in je leven, het kan enorm ingrijpend zijn. Herstellen daarvan is iets wat je wel zelf doet, maar waar je misschien wel een steuntje bij kunt gebruiken. Daarom is dit initiatief gestart. Het doel is om elkaar te kunnen ontmoeten, ervaringen te kunnen uitwisselen en elkaar op een positieve manier in dit proces te kunnen steunen, onder het genot van een kopje koffie of thee. Wanneer de behoefte daaraan ontstaat, kunnen we in de toekomst ook wel eens een bepaald thema belichten. Stigmatisering bijvoorbeeld, dat is iets waarmee iedereen met psychische klachten te maken krijgt. Hoe ervaar je dat, en hoe ga je er zelf mee om? Wat kunnen we daarin misschien van elkaar opsteken?

RCO de Hoofdzaak is een onafhankelijke cliëntenorganisatie met als basis Alkmaar, maar zij zijn er voor heel Noord-Holland. Met een kleine subsidie van de gemeente Castricum kan ik nu dit initiatief starten en daar ben ik heel blij mee. Ikzelf, José Hoekstra, ben ervaringsdeskundige, ik ben bezig om de Leerweg Ervaringsdeskundigheid bij RCO de Hoofdzaak af te ronden. In het verleden heb ik ook al gespreksgroepen begeleid, en ben gastvrouw geweest in de psychiatrie in Amsterdam. Ik heb zelf meerdere psychosen ervaren in mijn leven, maar ben de laatste tijd dankzij nieuwe medicatie gelukkig helemaal stabiel. Ik heb er veel zin in om dit te starten!

De herstelbeweging is groeiende in Nederland. We horen veel in de media over allerlei diagnosen tegenwoordig, maar één van de dingen die mij nu juist zo raakten in deze beweging is dat het diagnose-overstijgend is. Je eigen ervaringen, en hoe jij zelf omgaat met je problematiek en eventuele diagnose is wat telt. Hoe kunnen we elkaar helpen om ook weer je talenten te zien, en te gaan denken vanuit mogelijkheden, met begrip voor de klachten die je ook hebt. En, als je eens langs wil komen voor koffie of thee en nog niet direct je ervaringen wil delen maar alleen sfeer wil proeven – dan ben je ook welkom. Voor meer informatie kun je mailen met : herstelcafe-castricum@rcodehoofdzaak.org".

Bron: José Hoekstra, ervaringsdeskundige en Monique Regterschot, regiocoördinator RCOde Hoofdzaak.

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 13 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00