Logo uitkijkpost.nl
Foto: Monique de Jager
Castricum

BUCH gemeenten willen compensatie voor vlieghinder

Op initiatief van gemeente Castricum hebben de colleges van B&W van Castricum, Heiloo, Bergen en Uitgeest in een gezamenlijke brief aan de minister van Infrastructuur en Water hun verlangen uitgesproken dat zij gecompenseerd worden voor de extra nachtelijke vlieghinder die is ontstaan door sluiting van de oostelijke nachtelijke aanvliegroute.

Sinds mei 2015 maakt al het nachtelijk vliegverkeer alleen gebruik van de westelijke aanvliegroute om vervolgens op de Polderbaan te landen. Dit is om veiligheidsredenen. Het was namelijk niet langer mogelijk om al het vliegverkeer in de nacht vanuit het oosten en westen over smalle vliegpaden boven dunbevolkte gebieden te laten samenkomen. De afsluiting van de oostelijke aanvliegroute (Artip2c) leidt echter tot extra hinder voor de inwoners van de vier gemeenten. Sindsdien is het aantal klachten in de vier gemeenten ook sterk toegenomen. Uit onderzoek van de GGD Hollands Noorden blijkt dat de slaapverstoring door vliegverkeer veel hoger is dan uit berekeningen van het ministerie blijkt.

De gemeenten verlangen duidelijkheid omtrent de heropening van de oostelijke aanvliegroute en bij langdurige uitstel bovendien compensatie. De meest voor de hand liggende compensatie is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten tot het niveau van het aantal dat voor mei 2015 via de westelijke aanvliegroute naar de Polderbaan vloog.

Wethouder Marcel Steeman liet het volgende op Twitter weten:

Bronnen: de BUCH gemeenten en Marcel Steeman op Twitter

Meer berichten