Logo uitkijkpost.nl
Foto:aangeleverd
Foto:aangeleverd
Bakkum

Opening beweegtuinen Duin en Bosch

Maandag 12 maart om 11.00 uur openen wethouders Wim Swart en Rob Schijf twee 'beweegtuinen' op Landgoed Duin en Bosch in Castricum. De tuinen zijn een beweegplek in de buitenlucht voor (kwetsbare) ouderen, cliënten van zorginstelling Dijk & Duin en passanten. Olga Commandeur (bekend van het dagelijks beweegprogramma 'Nederland in beweging') verzorgt na de officiële opening een warming-up en beweegactiviteiten in de beweegtuin (aan de voorzijde van de ouderenkliniek). Aanwezigen kunnen hieraan meedoen. Vervolgens zijn er meerdere activiteiten georganiseerd die te maken hebben met bewegen, gezondheid en voeding; een gezonde leefstijl. Het was op 1 november 2017 dat Dijk en Duin en de gemeente Castricum de samenwerking voor het zorg innovatieve project 'Ouderen in beweging' aan elkaar bevestigden. De beweegtuin aan de voorzijde is een centraal onderdeel van het project. De deelnemende ouderen worden door het project in drie tot vijf maanden begeleid van 'individuele zorgvragen' naar een lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging. De ouderen worden ondersteund waar zij behoefte aan hebben, om langer en plezieriger thuis te kunnen blijven wonen. Het project, een pilot van twee jaar, verbindt bovendien (kwetsbare) ouderen in Castricum met elkaar en vergroot het sociale netwerk.

De beweegtuinen

Eén van de twee tuinen is speciaal ingericht voor zowel oudere buurtbewoners' als ook voor cliënten van de verschillende afdelingen van Dijk en Duin. Deze beweegtuin aan de voorzijde van de kliniek op Landgoed Duin en Bosch is dus toegankelijk voor een ieder. Wel wordt er een rooster aangehouden voor wie wanneer kan oefenen in de tuin. De andere (afgesloten) beweegtuin is voor de meest kwetsbare patiënten van Dijk en Duin. Wethouders Swart en Schijf namens het college: "Het fenomeen beweegtuin is in Nederland nog wat nieuw, maar in China of Spanje bijvoorbeeld staat er bijna op iedere hoek van de straat een beweegplek waarin passanten actief zijn. Het is daarom bijzonder dat we voor Castricum een pilot met twee beweegtuinen hebben. Zelfredzaamheid bij ouderen wordt steeds belangrijker door grotere vraag naar zorg en een toename van bezuinigingen. Een belangrijke component van zelfredzaamheid is bewegen. Het activeringsprogramma 'Ouderen in beweging' speelt hier op in: het heeft zowel een preventieve functie om ouderen gezond te houden, als een revaliderende functie. Tegelijkertijd is aangetoond dat door een actieve leefstijl zorgkosten afnemen".

Aanmelden project 'Ouderen in beweging' kan nog

Sinds de ondertekening op 1 november is er inmiddels een eerste groep gestart, in april gaat deze groep oefenen in de beweegtuin. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor deelname. Vanaf juli 2018 start de volgende groep. Het gaat dan om een deelname van twee keer per week voor fysieke ondersteuning aangevuld met actieve ontspanningstechnieken. Maar ook om nordic walking, valpreventietraining en eenvoudige loopscholing. Initiatiefneemster van het project en 'Dijk en Duin fysiotherapeute Hester van Urk' benadrukt dat het programma op veel niveaus kan worden aangeboden. "We maken een oefenschema op maat. Hierdoor kunnen ouderen die bijvoorbeeld rolstoelafhankelijk zijn of gebruik maken van een rollator ook deelnemen". Aanmelden kan via ouderen.in.beweging@dijkenduin.nl

Betrokkenheid en samenwerking

De kracht van het project is de grote betrokkenheid en samenwerking van lokale partners in Castricum, zoals zorgprofessionals en sportverenigingen. Kennis delen, informatie uitwisselen, afstemmen en elkaars expertise benutten zijn kernbegrippen uit het plan dat op 1 november werd ondertekend. Onder andere Stichting Welzijn, de Sociaal Teams van de gemeente, praktijkondersteuners, wijkverpleging en de buurtsportcoach participeren in het traject door actief ouderen te benaderen, te enthousiasmeren en te informeren over het sportaanbod in de omgeving. Ook aan praktische zaken zoals vervoer is gedacht. Het projectplan wat als burgerinitiatief is ingediend is opgepakt door de gemeente Castricum. De gemeente financiert en faciliteert het twee jaar durende pilot project.

Inwoners zijn welkom bij de opening

Bij de officiële opening op maandag 12 maart kunnen geïnteresseerde inwoners een kijkje in de tuinen komen nemen en genieten van een drankje. Vanaf 12.00 uur draait het 'Rad van Fortuin', er zijn leuke prijzen te winnen. De toegang voor deze activiteiten is gratis.

Bron: Gemeente Castricum

Meer berichten