Afbeelding
Foto: Karin Cijsouw

Openheid Zanderij vastgelegd door gemeenteraad

Algemeen Castricum

Een ruime meerderheid van de Castricumse gemeenteraad stemde donderdagavond 1 februari in met de 'Hoofdlijnen Kadernota Zanderij Noord'. Een belangrijk besluit voor de Zanderij waarin de wens van vele betrokkenen wordt vastgelegd: het unieke open landschap van de Zanderij Noord dient behouden te blijven.

De notitie is de uitkomst van een proef van de gemeente Castricum voor de nieuwe Omgevingswet. Vanaf maart 2017 is de gemeente met alle belanghebbenden, grondeigenaren, belangenorganisaties en geïnteresseerden om tafel gegaan om te horen wat zij belangrijk vinden aan de Zanderij en om met elkaar te spreken over de toekomst van dit unieke stuk Castricum.

Unanieme wens

Ondanks de vele uiteenlopende en soms met elkaar botsende ideeën en plannen waren de deelnemers het over een aantal zaken eens. De openheid van de Zanderij Noord, het tegengaan van bebouwing en de wens de Zanderij Noord in te richten voor natuur zijn unaniem benoemd als hoofdlijnen. Nu deze hoofdlijnen zijn vastgelegd door de gemeenteraad, is het behoud van een open Zanderij Noord nu gemeentelijk beleid.

Stevige basis

Wethouder Steeman: "Met het vaststellen van deze hoofdlijnennotitie heeft de gemeenteraad vertrouwen gegeven aan de deelnemers van het participatietraject over de Zanderij Noord. Het is nu aan die deelnemers en aan de gemeente om dat vertrouwen tot zijn recht te laten komen. De hoofdlijnen zijn glashelder en leggen een stevige basis voor de verdere uitwerking. En als je kijkt hoe er tot nu toe is meegewerkt over de Zanderij Noord zie ik dat met veel enthousiasme tegemoet".

Verder uitwerken

De gemeente gaat nu verder in gesprek met alle betrokkenen om de hoofdlijnen nader uit te werken. Vooral de financiële uitwerking is nog punt van onderzoek en gesprek. De verschillende deelnemers zijn het nog niet met elkaar eens welke route hierin te bewandelen. Samen met de gemeente wordt gezocht naar verschillende financieringsbronnen voor een mogelijke ontwikkeling naar natuur, zoals subsidies, een gebiedsfonds en/of crowdfunding. Deze verdere uitwerking wordt waarschijnlijk nog voor de zomer aan de nieuwe gemeenteraad voorgelegd.

Bron: Gemeente Castricum

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 14 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01