Logo uitkijkpost.nl
Foto: Aangeleverd
Castricum

Demonstratie sieraden gieten in het rugschildje van de inktvis

Ossa sepia is het rugschildje van een inktvis. Je kan ze vinden op het strand, maar de meeste mensen kennen het als het witte kalkachtige bot van de vogelkooitjes. De jongere bezoekers van ons museum krijgen er vaak eentje mee, na een geslaagde speurtocht in het museum. Ze leren tegelijk over de vele andere bijzondere toepassingen van dit deel van de inktvis in veel producten.

Op zaterdag 13 januari 2018 zal goudsmid Victoria van den Bergh vanaf 14.00 uur een demonstratie komen geven hoe je sieraden van goud- en of zilver kunt gieten met behulp van dit rugschild.

Bij de Ossa sepia techniek wordt zilver of goud gegoten in dit rugschild. Het heeft een harde kant en een zachte kant. Er wordt voorzichtig een model in de zachte kant van het schild gedrukt, dat eerst in 2 stukken is verdeeld. Zo ontstaat er een gietmal met twee helften. Na het maken van een gietkanaaltje, worden de twee helften aan elkaar verbonden met ijzerdraad, en kan er gesmolten zilver of goud in gegoten worden.

Victoria van den Bergh (1944) volgde een opleiding tot goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven. Vanaf 1970 was zij docent edelsmeden en emailleren aan de Volksuniversiteit- en sinds 1990 docent goudsmeden en emailleren aan de Vakschool edelsmeden te Amsterdam. Ook had zij daar een winkel/werkplaats, 'Latoya Sieraden' genaamd.

In haar praktijk als goudsmid waren het altijd de opdrachtgevers die bepaalden wat ze zou maken, en legde zij zichzelf er op toe hun dromen te verwezenlijken. Inmiddels gunt Victoria zichzelf meer tijd om sieraden te maken waarin zij haar eigen dromen vorm probeert te geven. Het is een genoegen om te zien hoe een ontwerp groeit onder haar handen en het één leidt tot het ander. Op dit moment legt ze zich het meest toe op het maken van kettingen met kleur. Schakels van zilver en de kleuren van emaille combineert ze met de kleuren van edelstenen en andere materialen.

U kunt vanaf 14.00 uur de demonstratie bijwonen. Het Strandvondstenmuseum is op afspraak open en voor deze demonstratie is het, gezien de beperkte ruimte, gewenst dat u zich opgeeft. Tel. 06-22922326 of info@strandvondstenmuseum.nl

Tijdens- en na de demonstratie kunnen belangstellenden zich aanmelden voor workshops sieraden gieten en/of sieraden maken met Victoria, in het Strandvondstenmuseum.

Bron en foto: Strandvondstenmuseum

Meer berichten