Logo uitkijkpost.nl
"Best lekker in de zee bij Castricum!"
"Best lekker in de zee bij Castricum!" (Foto: Cees van Yperen)
Regio

Het koude water in? Het is gewoon kicken!

UITGEEST/CASTRICUM - Wekelijks komt een groep van ca 25 personen bij elkaar om een duik te nemen in het Uitgeestermeer. Hieraan vooraf puffen zij een kwartiertje onder het afdak van 'Buurman en Buurman op Dorregeest. Na ja, puffen? Ze doen ademhalingsoefeningen, zoals deze zijn ontwikkeld door Wim Hof, alias 'The Iceman'. Waarom doen ze dit elke zondagochtend?

Koudetrainingsgroep

Henk de Reus is de motor achter de groep. Hij vertelt dat de Koudetrainingsgroep vier jaar geleden is ontstaan. Na een workshop van Wim Hof in Castricum nam tweelingbroer André het initiatief om een Koudetrainingsgroep in Castricum te starten. Henk was de eerste van de zeven personen die zich hiervoor aanmeldde. Inmiddels telt de groep 26 deelnemers. Henk: "De overgang naar het koude water heeft zeker een positieve uitwerking op je bloedsomloop. Je reset je lijf en energie gaat beter stromen. Eén ding is zeker: we krijgen er allemaal een energieboost van! Daarnaast is de groepsdynamiek ook leuk. We doen het allemaal met dezelfde intentie en het gezellige samenzijn achteraf, met Glühwein, koffie en chocolademelk, heeft ook wat en draagt bij aan de onderlinge verbondenheid."

Wim Hof Methode

Wim Hof deed dertig jaar zelfonderzoek om de naar hem genoemde methode (WHM) te ontwikkelen. De methode omvat ademhalingsoefeningen en de blootstelling aan koude. Wim ontdekte dat onze manier van leven met zich meebrengt dat ons immuunsysteem verzwakt. We pamperen onszelf te veel en zien de kou als een vijand. Door het toepassen van zijn methode en de kou uit te dagen, versterken we onze weerstand en het immuun-systeem. Daardoor zijn we minder vatbaar voor invloeden van buitenaf, zoals ontstekingen, schimmels, etcetera. Dat zijn methode een positief effect heeft op het immuunsysteem is inmiddels via onderzoek bewezen.

Niet echt koud

Jessica van Yperen uit Uitgeest maakt deel uit van de 'Plonsgroep'. Zij ervaart dat haar lichaam door het grote temperatuurverschil een flinke energie-boost krijgt. "Ik vind het eigenlijk wel kicken en ik probeer er elke zondag bij te zijn," vertelt Jessica. "Tijdens de training op Dorregeest beginnen we met ademhalingsoefeningen om ons te focussen op de koude duik. Deze oefeningen lijken op een soort meditatie. Vervolgens lopen we het water in tot de heupen en laten we ons rustig zakken tot borsthoogte. We proberen dit zo een paar minuten vol te houden. Vervolgens zoeken we de kant weer op en doen we samen een warming-up. Hoe vreemd het ook klinkt: eenmaal op de kant is het niet eens echt koud!" Jessica deed ook mee met de Nieuwjaarsduik op 1 januari 2018, maar dit keer met de hele groep aan het strand van Castricum. Er waren veel Nieuwjaarsduikers aanwezig op het strand maar men kon de 'Plonsgroep' zo herkennen: zij bleven nog zo'n vijf minuten langer in zee...

Tekst: Anita Webbe

Meer berichten