Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Waterbeheer over naar hoogheemraadschap

Algemeen Castricum

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet voortaan het groot onderhoud van het water binnen de bebouwde kom van de gemeente Castricum. Wethouder Rob Schijf van en hoogheemraad Rob Veenman tekenden donderdag 7 december voor de officiële overdracht.

De gemeente telt vele sloten en vaarten. Tot dusver deed de gemeente in een deel daarvan werkzaamheden als maaien van waterplanten, verwijderen van vuil en het baggeren van water. Het hoogheemraadschap had de grootste wateren al in onderhoud en doet dat voortaan ook voor de andere wateren van de gemeente.  Wethouder Schijf: "Door de overdracht bespaart de gemeente op de onderhoudskosten." "Een ander voordeel is dat met de overdracht een eind komt aan de versnippering van het onderhoud", aldus hoogheemraad Veenman. 

In de praktijk brengt de overdracht geen grote veranderingen met zich mee. Wel kan bijvoorbeeld het aantal maaibeurten van riet veranderen. Wie aan het water woont en specifieke problemen of wensen heeft rond het onderhoud, kan terecht bij het hoogheemraadschap. De gemeente blijft wel het dagelijks onderhoud doen zoals het verwijderen van zwerfvuil en kadavers. Ook het onderhoud van de oevers blijft een taak van de gemeente. Met deze afspraken is er een duidelijke en efficiënte rolverdeling. Gemeente en hoogheemraadschap stemmen met elkaar de werkzaamheden af. De plannen zijn eerder gepresenteerd aan de Castricumse inwoners bij een inloopbijeenkomst. Het college van burgemeester en wethouders nam daarna het besluit tot de overdracht.

In het stedelijk gebied van Castricum ligt in totaal ruim 32 km water. Met de overdracht is zo'n 15 km gemoeid. Een klein deel blijft in beheer bij de gemeente, zoals sloten bij sportvelden en begraafplaatsen. 

Op de websites van het hoogheemraadschap, http://www.hhnk.nl/werkindebuurt,en gemeente Castricum, http://www.castricum.nl/waterbeheer, is te zien wat er verandert.

Bron en foto: Gemeente Castricum

 
 

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00