Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Akersloot

Veldnamen in de polder Over Die

Kees Druijven verzorgt op dinsdagavond 28 november in de bibliotheek in Akersloot  een lezing over veldnamen in Over Die. De polder 'Over Die' lag voorheen in de banne Limmen, maar ligt sinds 1986 in de gemeente Akersloot. Alle percelen in deze polder droegen in het verleden een naam. Veel van deze curieuze namen zijn bewaard gebleven maar voor huidige begrippen vaak onverklaarbaar en voor meerdere uitleg vatbaar.

De naam van een stuk land was niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het aanzicht bepaalde de naam: hoog of laag, nat of droog en ook de grootte speelde een rol. Namen waren belangrijk voor de eigenaren bij de koop/verkoop van land wegens herkenbaarheid, totdat het kadaster in 1832 de namen overbodig maakte door de percelen van een sectienummer te voorzien.

Kees Druijven heeft onderzoek gedaan naar deze namen en zal hier uitgebreid over vertellen, bijgestaan door Michel Welgraven. Tijdens de lezing wordt ook even stil gestaan bij de ontstaans- en gebruiksgeschiedenis van het gebied en de wateringen rondom het gebied.
Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Akersloot.

Aanmelden

U bent van harte welkom op donderdag 28 november om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Akersloot, Rembrandtsingel 1. De toegang bedraagt € 1,50. Aanmelden voor deze lezing kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin).

Bron en foto: Bibliotheek Kennemerwaard

Meer berichten