Vader Martin wordt door zijn zoon Daan geworpen tijdens het oefenen van de Futarigake.
Vader Martin wordt door zijn zoon Daan geworpen tijdens het oefenen van de Futarigake. Foto: Aangeleverd

"Van Aikido word ik erg blij"

Sport Castricum

Precies een half jaar bestaat Aikido Yuishinkai Castricum nu. Een mooie gelegenheid om met de aikidoka's Martin Hammink en Tino de Groot in gesprek te gaan. Martin beoefent Aikido met zijn twee kinderen Tim (9 jaar) en Daan (6 jaar), Tino is hun sensei (leraar).

Kunnen zij vertellen wat Aikido is en wat er zo leuk aan is?

Tino legt uit: "Aikido is een krijgskunst waarin gestreefd wordt naar harmonie, in jezelf en met de ander. Iedereen heeft vecht- en vluchtreacties in zich en als je mensen daarvan bewust maakt, leren ze hoe ze ermee om moeten gaan. Bij Aikido zijn er ook geen wedstrijden, competitie stimuleert een fighting mind en dat is juist bij Aikido niet de bedoeling. Het gaat erom dat je je eigen grenzen kent, verkent en respecteert. Iedereen, mannen zowel vrouwen, los van leeftijd en kracht kan Aikido op z'n eigen niveau beoefenen. Dat is ook het mooie van deze sport!

Zelf beoefen ik alweer heel wat jaren Aikido, waar ik er erg blij van word! Dat gevoel wil ik graag delen met anderen. Van daaruit is Aikido Yuishinkai Castricum ontstaan."

Martin: "Ik woon zelf in Heiloo en dit is mooi in de buurt en de vrijdagavond past ons goed. Aikido ontdekte ik doordat mijn kinderen het gingen beoefenen in Alkmaar. Ik zat aan de kant te kijken en vond het een superleuke sport. Maar ook de visie erachter, dat er met ki- energie gewerkt wordt spreekt mij erg aan. Aikido draait voor mij ook om innerlijke groei. Om tot een hoger bewustzijn niveau te komen en waarin Ki (Levens Energie) in het dagelijkse leven geïntegreerd wordt." Martin kan de stijl die bij Yuishinkai wordt beoefend van harte aanbevelen; "het is super zacht en daardoor erg krachtig".

"Het haaienspel!"

De kinderen van Martin, Tim en Daan zijn net als hun vader erg enthousiast over Aikido. Op de vraag wat ze het allerleukste vinden aan Aikido antwoorden ze eenstemmig; "het haaienspel!!" Martin; "de kidslessen worden door Tino op een leuke, speelse manier gegeven! Vooral het haaienspel is bij de kinderen favoriet, de leraar is dan de haai en de kinderen voeren de techniek uit die ze hebben geleerd". Ook ziet hij dat Tim en Daan weerbaarder zijn geworden. Martin; "ze stralen meer kracht en zelfvertrouwen uit. Ook weten ze hoe ze een aanval kunnen ontvangen en een klem moeten zetten". Hij zou het een goed idee vinden om op basisscholen Aikido te geven als onderdeel van de gymles. Tino, zelf werkzaam in het basisonderwijs heeft al op een aantal scholen een kennismakingsles gegeven; "het is mooi om te zien wat kinderen al na één keer kunnen!"

Nieuwsgierig geworden? Ga langs voor een gratis proefles. Op vrijdag in de speelzaal van basisschool De Klimop in Castricum. Voor kinderen vanaf 6 jaar van 18.15 tot 19.15 uur en voor volwassenen van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info: www.aikidoyuishinkaicastricum.nl

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 1 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01