certificaatuitreiking 17 februari 2017, gemeentehuis Castricum. Vlnr reismaatje Sabrina, deelnemer Linda Admiraal, wethouder Kees Rood.
certificaatuitreiking 17 februari 2017, gemeentehuis Castricum. Vlnr reismaatje Sabrina, deelnemer Linda Admiraal, wethouder Kees Rood.

Wethouder Rood overhandigt eerste certificaat MEE op weg

Algemeen Castricum

Op vrijdag 17 februari 2017 overhandigde wethouder Kees Rood het eerste certificaat van het project MEE op weg aan deelnemer Linda Admiraal. Zij kreeg dit certificaat uitgereikt omdat zij zelfstandig naar school en stage heeft leren reizen met de bus. Inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo kunnen via het project MEE op weg ervaren of zelfstandig reizen mogelijk is.

MEE op weg
Veel mensen met een beperking reizen al van jongs af aan met het speciaal vervoer naar school, sport of vrienden. Dat blijkt niet altijd nodig. Via het project 'MEE op weg" leren jongeren met een beperking om, met hulp van een maatje, zo zelfstandig mogelijk te reizen. Samen met een reismaatje gaat de deelnemer deze uitdaging aan.

Zelfstandig reizen
Linda is 17 jaar en zit op het Heliomare college Alkmaar, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Zij ging altijd met het leerlingenvervoer naar school. Linda wilde heel graag zelf met de bus naar school kunnen reizen en is daarom gestart met MEE op weg. Samen met haar reismaatje Sabrina heeft zij geoefend om naar school en naar haar stage te reizen met de bus. Dat was best spannend in het begin want Linda moest ook overstappen op station Alkmaar. Ze had veel zin om zelfstandig te gaan reizen en had zich vooraf goed voorbereid. Zo wist ze al hoe laat haar bus precies zou vertrekken en hoeveel tijd ze zou hebben om over te stappen. Sabrina heeft haar geholpen om de reis naar school en stage te onthouden en met haar geoefend de buschauffeur een vraag te stellen.
Sabrina is als vrijwillig reismaatje betrokken bij MEE op weg: "Laatst zag ik Linda bij de bushalte van school instappen. Het is zo mooi om te zien dat zij nu vol vertrouwen in de bus stapt." Linda is ontzettend blij dat ze nu meer vrijheid heeft en zelf kan bepalen wanneer zij welke bus neemt.

Verandering in denken
De gemeente Castricum ondersteunt MEE op weg als innovatief project. Doel ervan is om zelfstandigheid te bevorderen bij mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Wethouder Kees Rood: "Het geeft de deelnemers meer zelfvertrouwen en een gevoel van onafhankelijkheid. Het is stoer om zelf te kunnen reizen. Daarmee past het precies in de verandering die we in de zorg beogen: niet automatisch denken aan aangepast vervoer, maar een kwetsbare groep helpen om zichzelf te kunnen redden in het verkeer. Dat is ook meedoen in het maatschappelijk verkeer." Het project loopt nog tot eind 2017 in alle vier BUCH-gemeenten. In die periode kunnen 25 inwoners van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo ervaren of zelfstandig reizen ook voor hen mogelijk is. Door het delen van de ervaringen kan het project nog meer successen opbrengen. Wanneer iemand zelfstandig kan reizen, is dat namelijk vaak een inspiratiebron voor vele anderen. Klasgenootjes die ook met speciaal vervoer naar school gaan, kunnen erdoor gemotiveerd raken om ook te gaan oefenen; daarnaast kunnen ouders het initiatief nemen om hun kind zelfstandig te leren reizen.

Meer informatie en contact
Wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Kirsti Boekwijt, projectleider bij MEE & de Wering, tel. 06 41 89 24 23 of per e-mail naar meeopweg@meenwh.nl. U kunt ook op de website kijken, http://www.meenwh.nl/meeopweg.

Bron: gemeente Castricum
Foto: Erna Faust