Afbeelding

Beroemde beeldhouwer Fayez actief op Castricumse strand

Cultuur Castricum

Monique de Vries, van het online team van Uitkijkpost editie Castricum, was onlangs op het strand om foto's te maken. Haar oog viel op een meneer en een mevrouw. Deze meneer was namelijk onder 'toeziend oog' van de mevrouw met zand aan het 'spelen'. Monique hield hen van een afstand een beetje in de gaten: hij had haar nieuwsgierigheid gewekt: "Wat deed hij daar precies, horen ze bij elkaar en wat brengt deze twee op een koude, mistige maandagmiddag op het strand van Castricum?" vroeg Monique zich af. Ze besloot haar stoute schoenen aan te trekken en is naar het tweetal toegelopen.

Haar nieuwsgierigheid was terecht, het blijkt te gaan om de - in en rondom Syrië - beroemde Fayez Al-Adeeb, een Syrische beeldhouwer. Heel Syrië en omstreken kent hem: hij is daar vaak in het nieuws en is veel te zien bij televisieprogramma's. Hij is gevlucht uit Syrië en is als vluchteling in september in Griekenland aangekomen. Sinds oktober 2015 is hij woonachtig in Nederland en heeft één droom: Ook in Nederland beroemd beeldhouwer worden. Hij wilt zijn kunst betekenis geven vanuit zijn hart. Hij was ook in Syrië bezig met beeldhouwen en het het hakken etc. van stenen en blikken. Fayez is inmiddels statushouder in Nederland en heeft  in de tussentijd in verschillende opvanglocaties gezeten. Van ter Apel ging hij naar het AZC huis in Wormerveer en inmiddels heeft hij zijn eigen huis. Fayez is inmiddels al behoorlijk geïntegreerd in Nederland, hij spreekt onder andere de Nederlandse taal erg goed.  Zijn Nederlandse taal was zelfs zo goed, dat Monique gewoon Nederlands met hem kon praten. 'Het toeziende oog', bleek Desiree Gobels te zijn, een mevrouw die hem begeleidt als taalvrijwilligster. Met Desiree bezoekt Fayez vaak het Castricumse strand.

Fayez mist in Nederland de eer die hij in Syrië wel had. Hij was daar erg bekend en door alle media-aandacht stond hij veel in de schijnwerpers. Naast de eer mist hij zijn gereedschap. Hij had in Syrië het juiste gereedschap om mooie sculpturen te  maken, hier heeft hij niets (meer) en gebruikt hij enkel zijn handen. Toen Monique de bovenstaande foto maakte, geneerde Fayez zich een beetje. Dit was namelijk lang niet zijn mooiste werk, hij was nog maar net begonnen maar voelde zich tevens vereerd dat Monique daar toevallig op dat moment  liep om hem even in de 'picture' te zetten. Fayez vertelde dat ze het er gister nog over hadden, dat hij meer eer/aandacht hier in Nederland verdient.  

Monique en de redactie van Uitkijkpost editie Castricum zijn zeer onder de indruk. Wij willen hem graag helpen om aan 'beeldhouw gereedschap' te komen. Heeft u het over, gebruikt u het niet meer of wilt u Fayez gewoon helpen? Stuur een mailtje naar redactie@uitkijkpost.nl t.n.v. Ilse Bloemendal

Tekst: Ilse Bloemendal

Foto's: Monique de Vries en Fayez Al-Adeeb.

Afbeelding
Afbeelding
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 4 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01