Mart Smeets
Mart Smeets Foto: aangeleverde foto.

Mart Smeets bij Laan

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Aanstaande zaterdagmiddag 24 december komt de bekende sportverslaggever Mart Smeets tussen 12.00 en 13.00 uur zijn nieuwste boek, 'Nostalgie' signeren bij Kantoorboekhandel Laan.

Over Mart Smeets
Smeets verhuisde met zijn ouders op zesjarige leeftijd van zijn geboortestad Arnhem naar Amsterdam, waar hij de HBS afrondde. In zijn jeugd beoefende hij een achttal sporten, waarbij basketbal favoriet zou blijken. Tien jaar lang was Smeets (destijds 1 meter 94) professioneel basketballer bij de Levi's Flamingo's Haarlem. Later zou hij zes oefen interlands voor het nationale team spelen, maar hij viel in 1972 af van de selectie voor de voor-olympische kwalificatiewedstrijden. Na een ongeluk met een loopbrug beëindigde Smeets zijn sportloopbaan en trad hij in dienst van het Haarlems Dagblad, om vervolgens als freelancer voor De Tijd, de Haagse Post en de Volkskrant te schrijven. Buiten zijn bezigheden bij de NOS schreef Smeets lange tijd wekelijkse columns voor onder andere Sportweek, Trouw, het Haarlems Dagblad en de VARAgids. Ook presenteerde hij lange tijd het nachtelijke muziekprogramma For the record op Radio 2.

Op 21 augustus 2016 was Smeets voor het laatst actief voor de NOS. Hij versloeg de olympische basketbalfinale tussen de Verenigde Staten en Servië. Voorafgaand aan deze finale nam de NOS afscheid met een compilatiefilmpje van de jaren van Smeets bij de NOS. Hij nam afscheid van de kijker met de woorden: "Ik ga rustig weg, dit waren mijn laatste woorden. Het was me een eer en genoegen voor u te werken."

Smeets had in zijn taalgebruik een vast repertoire van standaarduitdrukkingen. Eén van die vaste uitdrukkingen "Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen," gebruikte hij wanneer hij een bepaalde stelling poneerde. Daarnaast betekende zijn uitspraak "even boodschappen doen" dat er een reclameblok volgde. De ijkpersoon "mevrouw Van Zetten uit Tiel" kwam ook veelvuldig voorbij en de aankondiging: "ik ga nu iets heel geks zeggen," gaf aan dat er een semi-gewaagde uitspraak volgde.

Over het boek 'Nostalgie'
In het bijzondere sportjaar 2016 nam Mart Smeets na 43 jaar nu echt definitief afscheid bij de NOS, met het verslaan van het olympische basketbal in Rio. Het werd een jaar van nog steeds hard werken, maar ook van afkicken, afstand nemen, genieten van de kleine dingen des levens en ontdekken dat er in juli meer is dan de Tour de France. En natuurlijk ging de workaholic Smeets niet achter de geraniums zitten. Hij schreef columns, trad veel op, volgde zeer veel sport via krant, televisie en ter plekke. Hij bleef bewonderen en enthousiasmeren, maar ook kritisch volgen en terugblikken. Als klap op de vuurpijl mocht hij voor Ziggo twee weken lang een televisieprogramma maken over het EK honkbal, met in zijn crew ook zoon Tjerk en dochter Nynke. Het werd een onvergetelijke ervaring. Nostalgie is het persoonlijke verslag van de memorabele sportmomenten van the grand old man van de Nederlandse sportjournalistiek.

Bij de kassa kunt u het boek kopen. Mart Smeets zit zelf achterin de winkel bij het raam, waar men achter de ronde wand weer terugkomt in de winkel, waarna u het boek bijvoorbeeld weer kunt laten inpakken als cadeau.