Logo uitkijkpost.nl
Foto:

Je wilt je hypotheek oversluiten: welke kosten komen hier zoal bij kijken?

  Advertorial

Heb je in het verleden een prachtige woning in of rondom Castricum gekocht? De kans is groot dat je hier in dat geval niet wilt vertrekken! Binnen een paar minuten sta je op het strand, geniet van je de terrassen in het hart van Haarlem of bezoek je Amsterdam. Dit betekent echter niet, dat je niet meer naar je hypotheek hoeft om te kijken. Zo kan het interessant zijn om het oversluiten van je lopende hypotheek te overwegen. In dit artikel lees je meer over het oversluiten van hypotheken en de voordelen die het jou op kan leveren. 

Werking van het oversluiten van een hypotheek
Bij het oversluiten van een hypotheek sluit je een nieuwe lening af, tegen gunstigere voorwaarden dan die van je lopende hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan een lagere rente, de mogelijkheid om een groter deel van de lening boetevrij af te lossen, enzovoorts. Met deze nieuwe lening wordt de oude lening in één keer afgelost. Het voornaamste voordeel van een hypotheek oversluiten is dat je maandlasten doorgaans lager zullen zijn. Toch is het oversluiten van leningen niet altijd interessant. Mogelijk zijn de kosten hiervan hoger, dan de besparing die het je oplevert.

Kosten bij een hypotheek oversluiten
Kosten bij het oversluiten van je hypotheek komen in verschillende soorten voor. Zo moet je woning opnieuw getaxeerd worden, moeten er notariskosten betaald worden bij het ondertekenen van een nieuwe hypotheekakte en worden er vaak kosten in rekening gebracht voor het advies en de bemiddeling. Je zou ervoor kunnen kiezen om een nieuwe hypotheek zelf af te sluiten. Bij je lopende hypotheek heb je wellicht gezien hoe een adviseur dit deed. Deze ervaring komt nu van pas! Toch wordt aangeraden om bij het oversluiten advies in te winnen. Zo weet je zeker dat het je een financieel voordeel oplevert, in plaats van hoge kosten. 

Indicatie van de kosten bij het oversluiten
Gemiddeld genomen zullen de kosten voor het oversluiten van een hypotheek neerkomen op enkele duizenden euro’s. Zo kost het ondertekenen van een nieuwe hypotheekakte gemiddeld zo’n 700 euro. Daar komen de kosten voor het laten taxeren van je woning (circa 425 euro) en de kosten voor onafhankelijk advies (circa 2.375 euro) bij. In sommige gevallen moet er een boete betaald worden aan de kredietverstrekker waar je huidige hypotheek is afgesloten. Meer informatie over deze boetes vind je doorgaans in de voorwaarden van je lopende lening.

(Dit is een betaald artikel)

Meer berichten