Logo uitkijkpost.nl
Saskerleidam vol grazende schapen
Saskerleidam vol grazende schapen (Foto: Aangeleverd )
Akersloot

Saskerleidam weer in oude vorm

  Landbouw / Visserij

REGIO - Vijf jaar na het ophogen van de Saskerleidam, gelegen tussen het Alkmaardermeer en het Noordhollandsch Kanaal, heeft deze nu weer dezelfde vorm en hoogte als direct na de aanleg in 1827.

Huidige staat
De Saskerleidam steekt wederom circa 1,75 meter boven het water uit na een aantal jaren indrogen en inklinken van de in 2012 aangebrachte baggerspecie. Als afronding van de werkzaamheden werd afgelopen voorjaar de dam geëgaliseerd en ingezaaid met graszaad. Het daar welig groeiende koolzaad werd direct na het broedseizoen nog eenmaal afgemaaid. Vanaf nu is het weer aan de schapen om het gewas hier in toom te houden.

Versteviging 2010

De dam is in 2010 door de provincie Noord-Holland aan de noordzijde voorzien van een natuurvriendelijke oever met daarachter een schuin oplopend bekleding met betonnen zetstenen. Hierop konden de golven van voorbijgaande schepen breken zonder aan de dam schade aan te richten. Aan de zuidkant van de dam is de bekleding nog van Noorse natuurstenen gemaakt. Deze in grootte en vorm sterk verschillende stenen zijn waarschijnlijk in het midden van de vorige eeuw voor het laatst opnieuw gezet.

Aanleg 1827

Rond 1827 is de Saskerleidam aangelegd. Doel van deze schutdam was het maken van een luwe zone (beschutting). Enerzijds voor bescherming van de Westdijk aan de zuidzijde van de Schermer tegen de golfslag vanaf het Alkmaardermeer maar zeker ook om hier transport met trekschuiten mogelijk te maken.

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Het recreatieschap beheert twee recreatiegebieden, De Buitenlanden en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Een heerlijke plek voor een dagje uit. Kijk voor meer informatie op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

Meer berichten