Dominique met het Oude Knegt brood
Dominique met het Oude Knegt brood Foto: Aangeleverd

Oude Knegt-molenbrood bij Bakkerij Bak'm

Ingezonden Regio

Bakkerij Bak'm, gevestigd op het landgoed Duin en Bosch te Bakkum, heeft haar assortiment uitgebreid met het molenbrood 'de Oude Knegt'. Een nieuw product dat voor 50% uit biologische tarwe en 50% uit biologisch speltvolkoren bestaat. Beide soorten meel komen van graan dat is gemalen door de molenaars van de Oude Knegt uit Akersloot. Bij Bak'm wordt op ambachtelijke wijze van deze grondstoffen, met water, een eigen desem en een beetje zeezout een heerlijk molenbrood gemaakt.

Het molenbrood wordt op woensdag gebakken en verkocht aan klanten die op het landgoed in Bakkum wonen of uit de buurt komen. ,,Het is een puur lokaal product'', lacht Dominique Omes, de ondernemer en bakker van Bak'm. ,,Lokaal gemalen, lokaal gebakken en ook lokaal gegeten.'' Het molenbrood maakt Dominique op als een bol, het rijst 's nachts in een mandje en barst bij het bakken open 'op de knoop'. Het molenbrood heeft een lekker knispertje. Dit komt doordat de molen grover maalt, met als gevolg meer gries in het meel.

Het molenbrood past goed bij de bedrijfsfilosofie van de bakkerij. Dominique: ,,Bak'm is een bijzondere open winkelbakkerij waar je kunt zien hoe en door wie de producten worden gemaakt . Er wordt brood, koek en taart gebakken. Op ambachtelijke wijze, met natuurlijke en zoveel mogelijk biologische grondstoffen.'' Naast verkoop in de winkel verkoopt Bak'm ook aan de horeca zoals De Oude Keuken en Hof van Kijk Uit, afnemers met eveneens een ideële doelstelling.

Dominique werkt nauw samen met Reakt, een organisatie die mensen met psychische problemen helpt om het leven op het gebied van wonen, werken en zorg weer op de rit te krijgen. Bij Bak'm kunnen ze via leerwerkplekken aan hun herstel en ontwikkeling werken. Voor sommigen is Bak'm een zinvolle dagbesteding, voor anderen biedt de bakkerij kansen zich verder te ontwikkelen en weer terug te keren naar een betaalde baan en een zelfstandig leven. Reakt zorgt hierbij voor professionele begeleiding van de deelnemers. Vaste begeleider vanuit Reakt bij Bak'm is Annemie Kolgen. Ook biedt Bak'm leerwerkplekken voor stagiaires van het VMBO en MBO.

,,Al met al resulteert dit in een heel diverse team van mensen dat met veel plezier bij Bak'm werkt'', vertelt Dominique. Ze heeft geweldige ervaringen met de groep. ,,Dit is geen vrijblijvende arbeidstherapie. Hier zijn mensen dagelijks bezig om overheerlijke producten te maken, die worden verkocht aan klanten die daar heel blij mee zijn. Dat heeft een heel positief effect op degenen die daar mee bezig zijn.''

Liefde voor het product, aandacht voor elkaar en tijd voor de klanten. Daar draait het allemaal om bij Bak'm. Het moet maatschappelijk verantwoord zijn en die ideële kant van de bedrijfsvoering maakt het extra leuk. Dominique doet graag zaken met De Oude Knegt omdat het indirect bijdraagt aan de instandhouding van een prachtig authentiek monument. ,,Bovendien past meel van biologisch geteeld graan bij de bedrijfsvoering van Bak'm. Het product is goed en ook de vrijwilligers van de Oude Knegt maken we blij met een nieuwe afnemer.''

De bakkerswinkel is gevestigd naast De Oude Keuken aan de Oude Parklaan 119a. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 07:30-17:00 uur. Zie voor de website: www.bakm.nl en www.facebook.com/BakkerswinkelBakm/.

Tekst en foto: Léon Klein Schiphorst

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 1 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25