Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een pad in Bakkum met een speciale betekenis

Human Interest Bakkum

Wie weleens in de bossen bij Bakkum komt, is er wellicht langsgekomen. Als je richting het strand rijdt, bevindt zich aan de rechterkant een pad met een speciale betekenis. Daar is namelijk een herdenkingspad voor de in 2000 overleden Egmonder Jaap Zwaaij. Het pad heeft dan ook de toepasselijke naam het 'Jaap Zwaaijpad' gekregen. 

"Jaap Zwaaij was een goede sportman", zo laat zijn weduwe weten, "hij begon al in 1975 met hardlopen". Jaap rende vaak met de Egmondse loopgroep 'De Klok' door de bossen van Bakkum. Vele halve en hele marathons heeft hij volbracht. Rond 1995 ging het lopen echter moeilijker en geraakte hij soms achterop. Om zich dan toch weer bij zijn loopgroep te kunnen voegen, sneed hij een stukje af. Jaap had daarvoor een speciaal paadje ontdekt. Dat pad heet nu het 'Jaap Zwaaijpad'.

Later werd duidelijk dat Jaap de ziekte ALS bleek te hebben, dat was de reden dat het hardlopen moeilijker ging. Het duurde niet lang voor hij moest stoppen met zijn geliefde sport, waarna hij in het jaar 2000 op 57-jarige leeftijd  is overleden. Als eerbetoon werd er, in overleg met PWN, een koperen plaatje op een boom bij het pad geschroefd met de naam van het pad.

Sinds 2012 vindt er jaarlijks de Amsterdam City Swim plaats om aandacht te vragen voor de slopende spierziekte ALS en geld op te halen voor onderzoek. De editie van 9 september 2018 is afgelast wegens slechte waterkwaliteit. De E-coli bacterie is aangetroffen in het water van de Amsterdamse grachten. Gedoneerd geld wordt alsnog overhandigd aan de Stichting ALS Nederland. Doneren kan nog tot en met 30 september via: www.amsterdamcityswim.nl/doneren.

Tekst: Monique de Jager
Bronnen: Mw. Zwaaij en www.amsterdamcityswim.nl

Afbeelding
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01