Afbeelding
Foto: aangeleverd

33.000 euro van Oranjefonds voor Schoolwijs van Humanitas

Algemeen Regio

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Schoolwijs
Met dit prachtige bedrag gaat Schoolwijs dit jaar ouders, met een niet-Nederlandse achtergrond, in Noord-Kennemerland helpen bij zaken die in en rondom de basisschool spelen. Een getrainde vrijwilliger brengt 20 bezoeken van ongeveer 2 uur aan een gezin. Ouders en vrijwilligers gaan aan de slag met vragen als: Hoe werkt het op school? Wat is je rol als ouder op school? Hoe lees je het rapport van je kind? Wat is een 10-minutengesprek? Hoe krijg ik de juiste informatie? Wat staat er in de nieuwsbrief?

Tevens ondersteunt de vrijwilliger ouders om thuis een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van hun kind. Denk hierbij aan samen praten, spelletjes doen, (voor)lezen, knutselen, muziek maken enzovoorts. Maar ook hoe kinderen kunnen leren van de gewone dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen of een recept lezen. De ouder en vrijwilliger kijken hoe dit in te passen in de dagelijkse structuur.

Vraaggericht
De vraag van de ouders is het uitgangspunt voor de vrijwilliger. De vrijwilliger heeft zelf ervaring met schoolgaande kinderen en de rol als ouder hierbij. Elke vrijwilliger volgt een voorbereidende training. Een betaalde coördinator traint en begeleidt de vrijwilligers, onderhoudt contacten met de gezinnen en samenwerkingspartners.

Door Schoolwijs voelen ouders zich meer thuis op school en meer betrokken bij de wereld van hun kinderen. Zij vinden meer aansluiting in de maatschappij omdat een school een plek is waar veel ouders elkaar ontmoeten. Hun sociale netwerk en zelfvertrouwen groeit. Daarnaast zijn ouders beter in staat om hun kinderen te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Ze ervaren meer positieve momenten met de kinderen binnen het gezin.

Vrijwilligers
Voor meer informatie over het werk als vrijwilliger of aanmelden als gezin kan er contact worden opgenomen met het kantoor Humanitas Noord-Kennemerland. Telefoon: 072- 540 18 00, of via mail: kantoor.nkl@humanitas.nl.

In januari 2019 zal de eerste training plaatsvinden voor de vrijwilligers. De training bestaat uit 2 woensdagochtenden, namelijk: woensdag 30 januari en woensdag 6 februari 2019.

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 13 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01