Afbeelding
Foto: Henk Hommes

Opknapbeurt voor Papenberg en omgeving

Algemeen Castricum

De aanleg van een duinrel, een trap naar de nieuwe uitkijktoren en een zandverplaatsing bij het klimduin, dat zijn de belangrijkste onderdelen van de werkzaamheden aan de Papenberg en omgeving. PWN en de gemeente voeren gezamenlijk de werkzaamheden uit. De aanleg van de trap vraagt om natuurcompensatie: dat gebeurt door het zandpad op te heffen tussen de top van het klimduin en de uitkijktoren. Dinsdag 10 juli is er een inloopbijeenkomst over dit onderwerp, vanaf 18.30 uur in het gemeentehuis om de voorgenomen plannen met de bezoekers te bespreken.

Duinrel
Duinrellen, ofwel smalle waterlopen, waren een bekend beeld in het duingebied. Kwelwater uit de duinen werd hierdoor afgevoerd richting polderland. Door waterwinning en door afgravingen voor de bollenteelt, verloren ze hun functie. Een duinrel is goed voor de planten in de duinen, vooral planten die baat hebben bij helder, voedselarm water. Het wordt er zo ook aantrekkelijker voor wandelaars. Daarom wil de gemeente nu weer een duinrel aanleggen. Dat kan bij het honkbalveld langs het pad bij begraafplaats Onderlangs en het klimduin.

Voor de aanleg van de duinrel vindt grondruil plaats tussen Vitesse, gemeente en PWN. De laatste neemt het beheer op zich. Voor Vitesse is het voordeel dat de voetbalclub een trainingsveld beter kan benutten. Verder moeten een aantal bomen worden verwijderd om de inrichting mogelijk te maken en omdat een aantal bomen niet meer veilig is.

Klimduin
Van het klimduin is veel zand omlaag gekomen waardoor het duin wat is 'uitgezakt'. PWN wil dit weer omhoog brengen. Dan wordt ook de antitankwal onderaan het duin weer zichtbaar.

Trap naar uitkijktoren
Onder aan de Papenberg, aan het eind van het pad Puikman wil PWN een trap aanbrengen die een verbinding vormt tussen het Huis van Hilde en het uitkijkpunt. Daar komt een uitkijktoren. Bij elkaar vormt dit een voorziening voor wandelaars tussen stationsgebied en duin. Omdat er een nieuw pad komt, is het nodig om natuur te compenseren. Dat gebeurt door het wandelpad tussen de top van het klimduin en het uitkijkpunt op te heffen.

Informatie en reageren
Dinsdag 10 juli presenteren gemeente en PWN hun plannen in de centrale hal van het gemeentehuis. Belangstellenden kunnen vrij inlopen tussen 18.30 en 20.00 uur. Wie wil reageren, kan ter plaatse een reactie achterlaten bij de projectleiders van gemeente en PWN. Op www.castricum.nl/papenberg staat meer info over de plannen en hoe te reageren. Reageren kan tot en met 18 juli.

Afbeelding
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 14 uur geleden
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00
Politie ter plaatse bij winkelcentrum Geesterduin.
Werknemer bakkerij krijgt ongeluk met snijmachine' 8 apr, 10:30