Afbeelding
Foto: Pixabay

De Witte Brug maakt zwemmen in zee veiliger

Algemeen Castricum

Zwembad De Witte Brug en de Castricumse Reddingsbrigade slaan de handen ineen om kinderen te leren hoe ze veilig in zee of open water kunnen zwemmen.

De meeste kinderen leren zwemmen in een veilige omgeving: een zwembad. Maar wat als je per ongeluk in een rivier, kanaal of meer terecht komt? Zwembaden pakken de handschoen op met speciaal zwemaanbod: leren omgaan met de gevaren in zee en open water. Herman Rijsdijk, directeur van Zwembad de Witte Brug in Castricum, over zwemmen in zee en het gevaar van muien: "Je moet de stroming zelf ervaren om te weten hoe je jezelf het beste in veiligheid kunt brengen."

Reddingsbrigade
In Zwembad de Witte Brug in Castricum willen ze kinderen vertrouwd maken met de gevaren van de zee, die zo vlakbij ligt, vertelt directeur Herman Rijsdijk. "We willen kinderen goed voorbereiden op de zee, waar veel gezinnen regelmatig gaan zwemmen. Daarin werken we samen met de Reddingsbrigade. Ons gezamenlijke doel: zwemmen in zee veiliger maken. Samenwerkend met de Reddingsbrigade leren we de kinderen wat de gevaren van de zee zijn. Want kinderen zien die gevaren misschien niet, maar ze zijn er wel degelijk. Kinderen horen weleens over muien, maar wat zijn dat? Waarom zijn ze gevaarlijk, wat doen muien precies?"

Zeestroming
Alle kinderen die een C-diploma hebben, kunnen meedoen aan de lessen van de Reddingsbrigade. Het programma bestaat uit 2 delen. Het eerste deel vindt plaats in het zwembad. Herman: "De kinderen beginnen met oefeningen om zichzelf te redden in het water. Om een mui – een zeestroming – na te bootsen, gebruiken we de stroming van de glijbaan. Je moet de stroming zelf ervaren om te weten hoe je jezelf het beste in veiligheid kunt brengen." Andere dingen die aandacht krijgen zijn: het zwemmen in troebel water en zwemmen in de golven. De oefeningen in de praktijk van het zwemmen in zee worden nagebootst in het zwembad.

Aansluitend op het eerste deel krijgen kinderen een uitdagende opdrachtenposter met daarop vragen over de gevaren van het strand. Het 2e deel van het programma speelt zich af bij de post van de Reddingsbrigade op het strand. Deze les begint met voorlichting over de gevaren aan het strand. Bijvoorbeeld over de waarschuwingsvlaggen van de Reddingsbrigade en wat ze betekenen. Zo mag je bij het wapperen van de oranje windzak wel zwemmen, maar niet met drijvende voorwerpen zoals luchtbedden. Daarna krijgen de kinderen een rondleiding. Ze mogen kijken achter de schermen, hoe de Reddingsbrigade toezicht houdt en communiceert. Ook mogen ze even in de auto van de Reddingsbrigade zitten. De jetski en andere hulpmiddelen zien ze van dichtbij. Leden van de Reddingsbrigade vertellen hoe ze worden gebruikt bij een reddingsactie.

Bron: www.nlzwemveilig.nl.

Zodra bekend is wanneer de lessen zullen plaatsvinden, zal informatie hierover bekend gemaakt worden op www.dewittebrug.com, aldus een medewerker van De Witte Brug.

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 7 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01