Afbeelding
Foto: aangeleverd

90 jaar Hortus in Limmen

Algemeen Limmen

De bloembollentuin Hortus Bulborum in Limmen viert het 90-jarig bestaan. 'Een schatkamer' van circa 4000 soorten soms eeuwenoude tulpen, narcissen en hyacinten. Stuk voor stuk schoonheden die voor uitsterven behoed worden en die het bekijken beslist waard zijn.

Van 6 april tot en met 16 mei zorgen de bloemen voor een kleurenpracht die zijn weerga niet kent. Eeuwenoude bloembollen, waaronder ook nazaten van tulpen die de tulpenmanie rond 1636 nog hebben 'meegemaakt', zoals de 'Zomerschoon' die destijds duizend gulden (in die tijd 3 x modaal) kostte. Beroemd is ook de 'Duc van Tol Red and Yellow' uit 1595, de enorme Keizerskroon uit 1750 en een collectie zeldzame hyacinten.

De hortus ligt op een plek zoals een van de oprichters Pieter Boschman het in zijn hoofd moet hebben gehad. Deze leraar uit Limmen vond het jammer dat veel soorten bloembollen niet meer geteeld werden, omdat zij te bewerkelijk waren om grootschalig te kweken. Hij ging de bollen verzamelen in de tuin bij zijn schoolmeesterwoning. Die tuin werd al snel te klein. Verzamelaar van hyacinten Willem de Mol kampte met hetzelfde probleem. In 1928 trokken ze samen op: de Hortus Bulborum. De tuin had daarna vele locaties.

Heiloo
Het 90-jarig bestaan van de Hortus had in Heiloo gevierd kunnen worden. Lange tijd hebben de bloembollen in de grond gezeten op de plek waar nu de Blokkerhof aan de Kapellaan gevestigd is. Nicolaas Blokker had in het verleden al grond in Limmen ter beschikking gesteld voor de collecties van Boschman en De Mol. Toen het latere bedrijf Hof & Blokker in 1988 naar Heiloo verhuisde ging de tuin mee. Het bedrijf nam ook de zorg voor de tuin voor zijn rekening. In die jaren werd er heel veel geld in de bollenhandel verdiend, dus die extra kosten waren geen probleem. Echter, slechtere tijden dwongen het bedrijf in 1992 met deze gulheid te stoppen.

Weer 'thuis'
De zoektocht naar een nieuwe locatie leverde een uniek plekje op. De woningbouw rukte ook in Limmen op. Het oude kerkje (uit 740) aan de Zuidkerkenlaan dreigde ingebouwd te raken. Het kerkbestuur verzette zich hevig en wist aan bebouwing 'tot aan de drempel' te ontkomen door een groot perceel langjarig aan de Hortus te verhuren. Daarmee was de tuin terug waar het allemaal begon: bij de oude school en het tuintje van Boschman. Een rustieke plek waar de Hortus thuishoort, hoe jammer het ook is voor Heiloo om deze bijzondere tuin niet binnen de gemeentegrens te hebben.

Met een massa van zo'n 1,4 miljoen bezoekers per jaar is de Keukenhof het zelfbenoemde 'showvenster voor het vak'. De Hortus is 'de schatkamer van historische bolgewassen' die ruim 6000 echte liefhebbers trekt die genieten van de unieke voortbrengselen van eeuwenlang bollenteelt in Nederland. Busladingen Japanners zul je er niet aantreffen. En misschien is ook dat een van de aantrekkelijkheden van de Hortus Bulborum.

Een overzicht van de festiviteiten ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan en de openingstijden zijn te vinden op www.hortus-bulborum.nl.

Bron: Hortus Bulborum

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 3 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25