Nestkastjes maken
Nestkastjes maken Foto: Aangeleverd

60 Jaar Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland

Algemeen Castricum

Dit jaar viert Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland zijn 60-jarige lustrum. Dit gaat breed gevierd worden, met een mooie expositie van de diverse groepen binnen de Vogelwerkgroep. Er start er een vogelcursus waar geïnteresseerden meer kennis opdoen van vogels in de omgeving; deze cursus is helaas al vol. Ook zijn er verschillende lezingen en een jeugdexcursie. Op 10 maart start de jubileumviering met het openen van een mooie expositie over het wel en wee van de verschillende werkgroepen. Op die dag is er al een uitgebreid programma:

De Jeugdexcursie start om 9:30 uur bij de Hoep, deze wandelexcursie gaat op zoek naar vroege zangvogels en gaat via de IJsbaan en via de vogelhut "De Winterkoning" terug naar de Hoep. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur. Na de excursie zal de expositie bezocht worden van de Vogelwerkgroep in de Hoep. Deze excursie is voor kinderen vanaf 10 jaar en er zijn geen kosten aan verbonden.

Om 14:00 uur start er een lezing van Wim de Groot over vogels in Zuid-Amerika. De officiële opening van de expositie, zal in de pauze van de lezing plaats vinden. De lezing is openbaar en de entree bedraagt 3,00 euro voor niet leden, leden hebben gratis toegang. De nadruk komt tijdens de presentatie te liggen op de foto's maar er zal ook iets worden verteld over de "making of". U kunt opnames verwachten van typische Neotropische families als kolibries en toekans, maar ook enkele beelden van vogels van in Europa bekende families als spechten.

Bij de afsluiting van de expositie op 21 april is er nog een lezing om 14:00 uur over 10 jaar stadsvogelbescherming door Jip Louwe Kooimans. Voor dieren die in de stad hun belangrijkste leefgebied vinden, moet de bescherming plaatsvinden binnen de grenzen van de stad. In 2006 startte Vogelbescherming Nederland als eerste ter wereld een beschermingsplan voor stadsvogels. Dat is inmiddels 10 jaar geleden, wat is er sinds die tijd bereikt?

De expositie zal zes weken te zien zijn in het bezoekerscentrum de Hoep van het PWN in Bakkum.

De werkelijke viering, voor de leden, zal plaats vinden op 24 maart vanaf 13:00 uur in de Hoep, waar twee (besloten) lezingen het jubileum zullen opluisteren.

Wat is de Vogelwerkgroep voor een club?

Zoals aan het 60 jarig-jubileum is terug te rekenen, is de vogelwerkgroep opgericht in 1958, op 10April. In de loop der jaren zijn er de volgende werkgroepen binnen de vogelwerkgroep ontstaan:

Werkgroep jongeren • De Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland laat zien dat naar vogels kijken niet alleen leuk is voor veertig plussers, maar ook voor jongeren. Vanaf 10 jaar tot je 21ste ben je lid voor maar €5,00 per jaar. Daarvoor krijg je vier keer per jaar het verenigingsblad de Winterkoning, kun je gratis mee op excursies en worden er verschillende activiteiten georganiseerd speciaal voor de jeugd.

Bosuilen • Arend de Jong doet al 30 jaar bosuilen (Strix Aluco) onderzoek.

Broedvogelinventarisaties • De Broedvogelatlas van Noord-Holland, de werkgroep houdt zich bezig met inventariseren van de aanwezige broedvogels in Midden-Kennemerland.

IJsvogelwerkgroep Midden-Kennemerland • Medio april 2009 is de IJsvogelwerkgroep opgericht met als doel de IJsvogel te beschermen en de leefomgeving te verbeteren in het werkgebied van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland.

Kerkuilen / Steenuilen • Onderdeel van de vereniging is de Kerkuilen en Steenuilen werkgroep; die inventariseren en creëren broedgelegenheden voor de Kerkuil en de Steenuil. De Uilen worden ook geringd voor onderzoek. Deze gegevens worden ook gedeeld met SOVON.

Roofvogels • Een van de activiteiten van de werkgroep is het inventariseren van broedende roofvogels in het duingebied.

Ruimtelijke ordening • De natuur wordt in Nederland op vele manieren steeds bedreigd. Deze werkgroep strijdt vooral voor de lokale flora en fauna.

Vinkenbaan • Dit is de oudste werkgroep van de vogelwerkgroep. Op de Vinkenbaan worden vogels gevangen en geringd voor onderzoek naar de vogeltrek. Dit gebeurt in samenwerking met SOVON.

Slaapplaatstellingen Grote Zilverreigers • Dit is de jongste werkgroep. Zij sporen de slaapplaatsen op van de Grote Zilverreigers en tellen het aantal slapende Grote Zilverreigers. Deze gegevens worden gedeeld met SOVON.

Een bezoek aan de expositie in de Hoep, te zien van 10 maart tot en met 21 april, laat u kennismaken met de verschillende werkgroepen en hun activiteiten. Uiteraard zijn de lezingen op 10 maart van Wim de Groot en op 21 april van Jip Louwe Kooimans meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Voor algemene informatie over de Vogelwerkgroep en zijn werkgroepen kunt u ook terecht op de website: www.vwgmidden-kennemerland.nl/

Bron en foto: Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland.

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 7 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25