Afbeelding
Foto: aangeleverd

Expositie Rien Doorn in Oude Keuken

Cultuur Castricum

Vanaf 3 november is in De Oude Keuken een tentoonstelling te zien van de tekeningen van de Nederlandse tekenaar Rien Doorn. Rien begon te tekenen toen hij 12 was zonder enige scholing. Hij werd geïnspireerd door een neef, die hem meenam naar een tentoonstelling van Salvador Dali, toen hij 16 jaar oud was. Deze ervaring maakte een blijvende indruk op hem. Deze neef introduceerde ook MC Escher aan hem, een Nederlandse kunstenaar die beroemd is om zijn grafische werk en vooral voor zijn visuele illusies. Rien is sterk geïnspireerd door deze twee grote kunstenaars.

Rien bleef tekenen als hobby. Zijn stijl bleef hetzelfde, pen en zwarte inkt. Veel van zijn vrienden vonden het leuk en hij gaf de meeste van zijn tekeningen weg. Hij had niet de ambitie om kunstenaar te worden of om zijn werk tentoon te stellen. Zijn inspiratie kwam uit zijn eigen fantasie en uit het observeren van de wereld om hem heen.

Rien maakte zijn laatste tekening in 1994. Het leek alsof zijn inspiratie was opgedroogd en er waren nogal wat ingrijpende gebeurtenissen in de jaren erna. Hij had geen pen of een stuk papier aangeraakt tot december 2011. Om redenen die hij niet kan verklaren kwam de drang om te tekenen terug en de inspiratie was er weer. Het was erg interessant om te zien dat zijn stijl niet veranderd is, nog steeds zwarte inkt en surrealistische onderwerpen, visuele illusies en onmogelijke vormen, alles getekend met lijnen en stippen.

Hij toonde zijn werk aan een aantal mensen in de kunstwereld, agenten en kunstenaars en onveranderlijk adviseerden zij hem om er meer mee te doen. "Het is anders en uniek" zeiden ze en Rien besloot dat de tijd misschien rijp was om zijn kunst aan het publiek te introduceren. Zijn stijl is nog steeds hetzelfde, echter hij heeft wat kleur aan zijn werk toegevoegd. Hij gebruikt af en toe rode en blauwe inkt in enkele details. Zijn onderwerpen zijn nog steeds hetzelfde, surrealistisch, vervreemdend en illusies. Een nieuwe ontwikkeling is dat hij dieren is gaan tekenen. Dit lijkt goed te worden gewaardeerd door het publiek.

Rien begint meestal een tekening met een klein idee, een detail, zonder een eindresultaat in gedachten te hebben. Terwijl hij tekent komen andere ideeën in hem op en hij voegt deze eraan toe, de tekening groeit en ontwikkelt zichzelf op die manier. Rien is vaak zelf verrast door het eindresultaat. Rien van mening dat de betekenis van zijn werk wordt gegeven door de kijker. Dit is de reden waarom hij liever de namen die hij heeft gekozen voor zijn tekeningen niet publiceert. "Door de naam die ik mijn tekening geef prijs te geven beïnvloed ik de perceptie van de kijker" zegt hij.

De algemene mening over Rien's werk is dat, als je eenmaal begint te kijken, kun je niet stoppen want er is zo veel te ontdekken. Het is zeer gedetailleerd en ingewikkeld.

De expositie is te zien vanaf 3 november tot en met 6 januari 2018 op de locatie 'De Oude Keuken',  Parklaan 117, 1901 ZZ Castricum.
Dagelijks geopend van 9 tot 5 uur en in het weekend van 9 tot 23 uur.

Bron en foto: De Oude Keuken

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57