Afbeelding
Foto: aangeleverd

Vrolijk griezelen met de Heksenboeken van Anita Boots

Cultuur Castricum

Onder het motto 'Gruwelijk eng' gaan de kinderen van Nederland spannende dagen tegemoet in de 63ste Kinderboekenweek, die dit jaar van 4 tot 15 oktober zal worden gehouden. Moeten ouders zich ongerust maken dat het voor hun jongsten een week gaat worden van slapeloosheid, monsters, spoken, heksen en nachtmerries? Volgens de Castricumse kinderboekenschrijfster en auteur van heksenboeken Anita Boots zal dat allemaal reuze meevallen: 'Alle kinderen hebben hun angsten, maar juist door erover te lezen overwinnen ze die en zullen ze ervaren dat het goede altijd het kwade overwint'.

Anita Boots schreef twee kinderboeken over heksen, die ook dit jaar weer prominent aanwezig zullen zijn tussen het aanbod in de boekwinkel. Spannende verhalen met veel humor die meer gaan over vrolijke, dan over doodenge heksen. Haar debuut 'De Gekleurde Heks', gaat bij de onfortuinlijke heks Niessela altijd alles mis gaat. Ze moet telkens niezen als ze haar toverspreuken uitspreekt, waardoor alles ineens een andere kleur krijgt. Het is een boek dat bij uitstek en zonder risico van slapeloze nachten kan worden voorgelezen aan kinderen van 4-5 jaar. Vanaf 8 jaar kunnen ze het zelf lezen. Anita Boots (1959) is leerkracht aan een basisschool in haar woonplaats Castricum. Door haar eigen coachingsbureau is ze ervaren in het omgaan met kinderen.

Het idee voor haar eerste boek ontstond ooit tijdens een fietstochtje op de Veluwe: 'We reden door wat daar het Heksenbos heette en ik dacht ineens: hier woont tussen al deze donkere bomen een ongelukkige heks en daar ga ik een boek over schrijven'. 'Tot dan was ik vooral een verhalenverteller. Voor de kinderen in de klas en ook voor mijn eigen twee kinderen verzon ik ze altijd ter plekke. Vaak vroegen kinderen dan later: juf vertel dit of dat verhaal nog eens. Maar dan wist ik zelf niet meer hoe het ook al weer ging. En dan zeiden die kinderen: Nee juf, zó was het niet. Op dat moment dacht ik: Ik moet het opschrijven. Zo zijn die twee Heksenboeken ontstaan. Onder grote twijfel, want ik dacht altijd: iedereen wil schrijver worden, maar kàn ik dat wel. Mijn grote hobby in die tijd was zelf mijn kleding maken, dus vroeg ik mij af: wordt het de naaimachine of de schrijftafel? Ook door de enthousiaste aanmoedigingen van vrienden werd het de schrijftafel'.

Twee jaar na 'De Gekleurde Heks' volgde in 2012 Anita Boots' tweede boek 'De Heks van Villa Zeldenrust', een spannend boek voor kinderen vanaf 9-10 jaar. Haar derde boek staat op stapel. Anita Boots houdt in en rond de komende Kinderboekenweek voorlees- en vertelbijeenkomsten in boekwinkels, bibliotheken en op scholen.

Bron en foto: Anita Boots

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00