Afbeelding

39 kilo 'plastic soep' gejut op het strand van Castricum

Algemeen Castricum

Op 1 april ging de 3e expeditie Juttersgeluk van start. Mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking krijgen de kans een positieve bijdrage te leveren aan een duurzaam leefmilieu in het kustgebied in Nederland. Stichting Juttersgeluk is een samenwerking aan gegaan met KIMO Nederland/België en VNG International. De expeditie draagt bij aan de VNG campagne 'Gemeenten4GlobalGoals'.

Op woensdag 19 april deed de expeditie het strand van Castricum aan. Maar liefst 56 deelnemers  van o.a. Odion, woonvoorziening 'De Wieken' van Odion en GGZ Dijk en Duin en hun begeleiders werden in Strandpaviljoen Zoomers welkom geheten door wethouder Kees Rood. Hij vertelde dat Castricum tot één van de schoonste stranden van Nederland behoort.
Joos Versfelt van Juttersgeluk voegde toe dat dit de grootste expeditie is sinds het begin. Er zijn 32 kustgemeenten en ze doen bijna allemaal mee.

Na de koffie, thee, petit-fours en een groepsfoto gingen de jutters –waaronder wethouders Rood en Steeman- gewapend met emmer en afvalgrijper het strand op in de richting van Egmond. Ze gingen op jacht naar 'plastic soep', zwerfafval. Er werd gezocht naar plastic, hout met verf, metaal, glas, netten enzovoorts.

Bij terugkomst werden alle emmers verzameld en gezeefd door de medewerkers van Juttersgeluk. Ondertussen gaven de deelnemers de wethouder tips. Er moeten meer prullenbakken komen langs het strand, er zouden vaker groepen langs het strand kunnen jutten en ook een tractor met een 'zeef' erachter werd geopperd.

En de opbrengst? Heel veel plastic, een baksteen, Hoogovenslak en een grote tak "uit Engeland".
Maar liefst 39 kilo werd er bij elkaar gejut. Het plastic krijgt nog een tweede leven; hier worden springtouwen en sleutelhangers van gemaakt voor de verkoop door Juttersgeluk.

Tekst en foto: Erika Dekker-de Groot

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 8 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00